dimarts, 27 de desembre del 2011

Taxonomia de Bloom per a l'era digital

Un psicòleg educatiu, anomenat Benjamín Bloom, va publica l'any 1950 la taxonomia de Bloom, que es tracta d'elements claus per els docents i la creació de les competències necessàries, és a dir, representen els diferents nivells en el procés d'aprenentatge.

Ara bé, tot i que existeixin aquests diferents nivells, no significa que els alumnes hagin de començar en els nivells de taxonomia més baixos per després pujar-los, simplement es tracta de que el procés d'aprenentatge s'inicia en qualsevol punt.

La taxonomia original, va ser retocada i revisada, al 2000 per Louis Anderson i Krathwohl, tot i així , les dos taxonomies es basen en el domini cognitiu, ja que l'única diferència està en que els substantius que anteriorment existien, estan substituïts per verbs.

Per veure més clarament les diferències de la taxonomia del 1950 amb la del 2000, et deixo amb una imatge, on et mostra les diferències més detalladament:





  • Crear: dissenyar, construir, planejar, produir, etc.
  • Avaluar: revisar, formular hipòtesis, criticar, experimentar, etc.
  • Analitzar: comparar, organitzar, desconstruir, atribuir, etc.
  • Aplicar: implementar, exercir, usar, editar, etc.
  • Comprendre: interpretar, resumir, classificar, etc.
  • Recordar: reconèixer, descriure, identificar, etc.


A continuació, relacionaré aquests verbs de la taxonomia de Bloom amb algunes de les activitats que hem realitzat en les darreres sessions de l'assingatura de GiTIC:

Crear: quan ens dediquem a a crear una canço, on hi afegim diverses mescles, amb el programa AUDACITY.

Avaular: quan utilitzem el TWITER, ja que crítiquem a comentaris d'altre gent, revisem el que els demés diuen o fan, etc.

Analitzar:  amb al PEARLTREE podem organitzar les diverses direccions web, de les quals ens interessen, segons la temàtica, i a més, podem comparar amb altre gent, el nostre pearltree, i fins i tot, retocar-lo.

Aplicar: un exeple clar és el SCRATCH, on podem editar, implentar personatges segons el nostre gust, i un cop montada l'història, poem compartir-la.

Comprendre: tenim el BLOGGER, ja que ens permet reumir l'informació, explicar, etc.

Recordar: existeix el MISTERWONG, en que ens permet guardar aquelles webs d'interès, juntament amb una petita descripció, i una etqiueta segons el tema.


En deifinitiva, m'agradaria dir que és molt interessant la Taxonomia de Bloom, i els verbs que la component, en que hem tingut el gust de poder comparar amb les diverses activitats realitzades a GiTIC. A més, realitzant aquesta analizir i activitat sobre la taxonomia, m'ha permés conèixer-ho, ja que era desconegut per mi fins ara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada